Ett år sedan den officiella byggstarten

Ett drygt år har gått sedan vi firade den officiella byggstarten av vårt tredje torn och påbyggnationen av East Tower den 24 oktober 2011.
Hur har året gått? Vad har inspirerat vår byggnation?  Vad är Upper House? Blir det ett fjärde torn?
Vi har ställt ett par frågor till drivkraften bakom vårt tredje torn, visionären och Gothia Towers vd Petter Ullberg.

Petter har arbetat på Gothia Towers sedan år 2000. Han började som hotelldirektör och i dag är han vd på Gothia Towers, vice vd på Svenska Mässan (som Gothia Towers är en del av) och ansvarig för Triple Towers-projektet .

Las Vegas inspirerar

Allt började år 2007. Då reste Petter till Las Vegas där han träffade en man vid namn Eric Bello, vice president of Sales på Las Vegas Sands, USA. Eric Bello visade bland annat en skiss för Petter, på en ny hotell- och mötesanläggning, bestående av tre torn som Las Vegas Sands skulle bygga i Singapore.
– Där och då föddes tankarna på att Gothia Towers också skulle ha ett tredje torn. Kan man göra det i Singapore ska det väl gå i Göteborg tänkte jag, berättar Petter.

Skissen som Eric Bello visade Petter var på ”Marina Bay Sands” som stod klart i Singapore 2011 och som är en förebild för Gothia Towers.

Eric Bello och skissen

Det var inte bara skissen som imponerade på Petter i Las Vegas.
– Las Vegas är ledande inom mötesindustrin, en föregångare. De arbetar mycket med konceptet ”all under one roof” och det tog jag också till mig: Affärsmodellen ”Allt under ett tak” är ju det vi fokuserar på idag och byggnationen är en viktig del i det.

2008 tog Petter med sig hela Svenska Mässans Styrelse till Las Vegas för att visa hur han tänkte sig det nya Gothia Towers. Och beslutet fattades – ett tredje torn skulle byggas – den 24 oktober 2011 togs det första spadtaget.

Vilken är den största utmaningen med byggnationen?
– Att vår vision blir verklighet inom ramen för kostnad och tid. Sen är det ju en massa mindre utmaningar hela tiden, till exempel att få logistiken att gå ihop utan att störa verksamheten som hela tiden pågår. Men det är ju samtidigt det som gör detta så roligt!

Vad har varit det roligaste?
– Att se vår vision bli verklighet, bit för bit. I somras, den 24 augusti, blev ju vår nya lobbyrestaurang West Coast klar! Det är jättekul och Krister Dahl (Executive Chef på Gothia Towers) som har varit drivande i det arbetet har gjort ett fantastiskt jobb.

Maten i centrum på Upper House

Nästa del som ska stå klar är påbyggnation av befintliga East Tower: Upper House.
Upper House kommer att bli en exklusivare del, ett hotell i hotellet och bestå av drygt 50 rum. Här kommer även att finnas en Spa- och relaxavdelning med bland annat 3 pooler, en hamam, gym och mycket mer. En ny restaurang kommer att finnas på 25:e våningen. Allt med en fantastisk utsikt över Göteborg.
Upper House beräknas invigas i augusti nästa år och Petter hoppas att kunna smygöppna redan i juli månad.
– På Upper House kommer maten att stå i centrum och vi kommer lansera ett annorlunda matkoncept. Vi ska försöka få till ett spännande tak – ett lysande konstverk över hela restaurangen, som ska kunna ses från marken. Och mycket mer, det kommer att bli väldigt spännande fast mer om detta kan jag inte säga nu, det är än så länge hemligt, säger Petter.

Krister Dahl, som var med och startade lobbyrestaurangen West Coast, kommer även att vara drivande gällande det nya matkonceptet i Upper House.

Det är mycket som händer hela tiden, är det stressigt?
– Nej, inte alls. Jag känner mig hellugn och tillfreds. Du vet, jag har byggt hela hotellet 3 gånger i sömnen. Jag kan det här nu. Mentalt har jag varit i varje rum – på så sätt är jag nästan färdig med bygget, säger Petter med ett skratt.

Blir det ett fjärde torn?
– Ha, ha, ja – det är inte alls uteslutet. Det har gått cirka 15 år mellan våra tornbyggen, så kanske står ett fjärde torn färdigt 2030!

Fakta om vår vd

Petter Ullberg

Namn: Petter Ullberg
Aktuell: Vd för mötesplatsen Gothia Towers samt ansvarig för Triple Towers-projektet
Familj: Fru Anna, barnen Oskar & Emma samt hundarna Ida & Thea.
Motto: ”Vad kan jag göra idag för att det ska bli bättre imorgon – och ha kul under tiden.”
Gör på fritiden: Sportfoto, gå med hundarna i skogen, trädgården och golf.

 

 

 

Av Lena Johansson, Gothia Towers

[top]