Afternoon tea i böcker och i sånger

Gästskribent Anette Rosvall, mat- & vinskribent, berättar om Afternoon Tea & vin

Anette Rosvall och är mat- och vinskribent och mamma till ett 10-tal kokböcker som passionerat pratar om, och lever för vin och mat och bakverk i många trevliga sammanhang.
Till exempel på www.dinvinguide.se, Radio Stockholm, i tidningen VEGO samt i tidningen Hembakat.

Anette Rosvall
Anette Rosvall

“I september kommer min 10:e och 11:e bok ut på marknaden. Böckerna handlar om ett mycket viktigt ämne. Det kanske inte är så att de kommer att ge mig Nobelpriset. Men i min värld är mat och vin något av det viktigaste som finns. Det kanske är en lite naiv inställning till ett mycket stort problem men jag tror faktiskt att om fler människor satt ner och åt och drack tillsammans så skulle vi inte ha lika många konflikter i världen.

En av böckerna handlar om Afternoon Tea. Man kan förstå att det är en viktig tradition eftersom den så ofta förekommer i brittisk litteratur och sångtexter där ifrån. Förutom Tjajkovskij och Cat Steavens så sjunger till och med de coola banden som The Kinks och Led Zeppelin om sina speciella te-stunder. Te och honung är det viktigaste i Nalle Puhs liv, näst Nasse och Christoffer. Sherlock Holmes tänker allra bäst över en kopp te, och Alice i underlandet får sällskap av både påskharar och galna hattmakare till sitt te.

Vare sig du kanske har en konflikt som behöver lösas, eller vill bjuda din allra bästa kompis på något smaskigt, så är mitt bästa tips att baka denna kaka och sedan bjuda din vän eller nemesis på Afternoon Tea.

 

Coffee, Walnut & Chocolate Cake

Den här kakan kan man hitta i de flesta av Londons tesalonger. När man tar en tugga förstår man varför den är så populär. Den passar utmärkt till en kopp te med mjölk, och för all del ta gärna ett glas PX Sherry också.

Kakan

– Smör och ströbröd till att smöra och bröd formen
– Vaxat bakplåtspapper
– 200 g valnötter
– 100 g osaltat rumstempererat smör
– 2 dl strösocker
– 4 ägg
– 3 msk pulverkaffe + 2 msk vatten
– 150 g chokladknappar (eller lika mycket hackad choklad) 2 1/2 dl vetemjöl
– 1 1/2 tsk bakpulver

 

Topping

– 200 g cream cheese
– 100 g Philadelphia med chokladsmak
– 4 msk starkt espressokaffe
– Några matskedar ljust muscovadosocker

Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en 20 cm springform med löstagbar botten. Jag brukar lägga ett vaxat bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att stjälpa över den färdiga kakan till ett snyggt fat när den är klar.
Börja med att rosta valnötterna i cirka 7 minuter i torr stekpanna (var noga med att inte bränna dem – det blir inte gott). Låt svalna. Hacka hälften grovt och lägg den andra hälften åt sidan för dekoration.
Vispa rumstempererat smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget, och fortsätt vispa ordentligt. Det är nu du får in luft i smeten, och ju mer du vispar, desto högre och fluffigare blir den färdiga kakan.
Rör ner kaffe, valnötter och choklad, och sikta sedan ned torrvarorna. Se till att smeten är väl blandad och häll den sedan i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 45-55 minuter. Testa med en sticka som ska vara torr när du drar ut den ur kakan.

Blanda alla ingredienser till toppingen och vispa tills den blir fluffig. Smaka av: kanske behövs lite mer kaffe eller en nypa socker till. Häll smeten i en spritspåse eller sätt plast på skålen och ställ kallt tills du ska dekorera kakan.

När du tagit ut kakan, låt svalna i ca 10 minuter innan du lägger upp den på ett serveringsfat och låter den kallna helt. Dekorera med topping, rostade valnötter och florsocker.”