60 000 nya medarbetare på Gothia Towers

Det surras ovanligt mycket på Gothia Towers just nu.
Framförallt på taket till mittentornet, ovanpå Upper House, där två bikupor installerades igår kväll. Som en del i en grönskande köksträdgård.
Mer närodlat än så här kan det inte bli, säger Krister Dahl, Executive chef på Gothia Towers.

Satsningen på en grön mötesplats innebär bl a att andelen ekologiska, närodlade och rättvisemärkta produkter i restaurangköken ökar år för år.
Det senaste initiativet är att odla på hemmaplan, närmare bestämt på taket ovanför Upper House i mittentornet. Här har anlagts en köksträdgård, där det bl a odlas olika örter och salladsskott, svartkål och rädisor.
Och här finns nu också två bikupor.
– Vi räknar med att kunna producera 50-60 kilo honung per säsong.  Den ska användas i våra restaurangkök och vi kommer även att ha små burkar till försäljning. Vi har också tagit fram en honungsbaserad signaturdrink, säger Krister Dahl.

Gothia Towers är en del av Svenska Mässan
Honungsprojektet är ett led i Svenska Mässan koncernens hållbarhetsarbete och finansieras på ett speciellt sätt. Från och med 2013 klimatkompenseras alla de tjänsteresor som personalen gör med flyg. Pengarna går direkt till biodlingen.
– Vi har valt att kompensera för CO2-utsläpp enligt rekommenderad nivå, förklarar Petra Löfås, hållbarhetsansvarig på Gothia Towers.
– Men istället för att lägga pengarna på ett externt miljöprojekt satsar vi på ett i egen regi. Ett extra plus är att våra medarbetare ser en omedelbar effekt av kompenseringen.

Bi-fakta

  • Alla honungsbin är eusociala (fortplantningen sköts av bara en eller några få individer i ett samhälle), kolonibildande djur med ett system av tre kaster: Drottningar, drönare och arbetsbi.
  • Honungsbiet har funnits på jorden i bortåt 50 miljoner år (människan har funnits i cirka 50 000 år).
  • Ett bisamhälle kan bestå av 60-80 000 individer.
  • Bina måste flyga 2 varv runt jorden för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung.

Upper House
Upper House är Gothia Towers systerhotell, byggt högst upp i det mittersta tornet. Ett 5-stjärnigt hotell med rymliga rum och sviter, med en restaurang som siktar mot stjärnorna och 3 våningar exklusivt Spa.
www.upperhouse.se

För mer information, kontakta:
Krister Dahl, Executive chef Gothia Towers
Tel: 031-750 89 35
Mail: krister.dahl@gothiatowers.com